Waarom titeren?
Het is al jaren bekend dat het niet nodig is om de cocktail jaarlijks te geven, omdat de bescherming voor de ziektes waartegen deze vaccinatie bescherming biedt (Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke leverziekte) minimaal 3 jaar aanhoudt. Daarom vaccineren we bij Dierenkliniek De Tweesprong ook al jaren op maat, waarbij we de cocktail maar eens in de 3 jaar geven.
Het is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat bij sommige honden de bescherming tegen deze ziektes zelfs nog langer aanhoudt dan 3 jaar en de cocktail-enting dus mogelijk nog minder vaak hoeft te worden gegeven. Dit is te bepalen door de afweerstoffen tegen deze ziektes te meten in het bloed. Dit kan nu ook bij ons met behulp van de VacciCheck. Hiervoor nemen we een klein beetje bloed af bij uw hond en kunnen we de bepaling nog dezelfde dag op de praktijk uitvoeren. Is de afweer nog voldoende tegen deze ziektes, dan hoeft uw hond hiertegen niet te worden gevaccineerd en testen we bijvoorbeeld 3 jaar later opnieuw.
Helaas kunnen we geen titerbepaling doen voor de Ziekte van Weil en Kennelhoest omdat deze vaccinaties 1 jaar werkzaam zijn. Daarom dient er wel jaarlijks tegen deze ziektes te worden gevaccineerd.
We volgen hierbij de volgende richtlijnen:
Artikel geschreven door Dr. Ing. Paul Overgaauw, in overleg met Prof. Dr. Herman Egberink van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht en dierenarts Maico Boumans:
Meer informatie over titeren en vaccineren:
Het titer protocol, wat zijn de tijdstippen waarop de titerbepaling voor de hond het meest zinvol is? –> Voor het antwoord op de vraag is het titerprotocol opgesteld door MSD Animal Health, de producent van Nobivac vaccins:
Brochure MSD: praktische aspecten rond vaccinatie worden toegelicht en er wordt informatie gegeven over de Nobivac® vaccins voor honden. Hierbij zijn gegevens over werkzaamheid en veiligheid beschreven:
Vaccineren op maat, richtlijnen, advies en protocollen
U kunt een afspraak maken voor de jaarlijkse controle en Vaccicheck. We kijken uw hond helemaal na en nemen een klein beetje bloed af voor de titerbepaling. Als de uitslag bekend is kunnen we een afspraak maken voor de benodigde vaccinaties.
Kosten
De kosten van de Vaccicheck, inclusief lichamelijk onderzoek en bloedafname zijn 66,83 euro. Indien u hiervoor kiest, dan krijgt u 15 euro korting op de jaarlijkse vaccinatie (Ziekte van Weil en evt. Kennelhoest). Blijkt dat uw hond op basis van de uitslag ook nog gevaccineerd moet worden voor Parvo, Hondenziekte en/of Besmettelijke Leverziekte dan krijgt u deze er gratis bij.
Samenvattend: Niet vaccineren is geen optie!
Als u graag zo min mogelijk wilt vaccineren, maar wel de immuunstatus van uw hond wilt weten kunnen we een titerbepaling uitvoeren. We kunnen een titerbepaling van antistoffen tegen de volgende ziektes uitvoeren: Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke leverziekte.
De VacciCheck doen we bij voorkeur op het moment dat de hond volgens schema gevaccineerd zou moeten worden. Is de titer voldoende hoog, dan kan men het vaccineren eventueel uitstellen of later opnieuw de titer laten bepalen. De uitslag van de bepaling is altijd een momentopname, wij kunnen géén garantie geven over de duur van de immuniteit.
In de VS en Engeland gebruikt men deze testen al veelvuldig.
De betrouwbaarheid van de VacciCheck-titerbepaling is goed.
Ziekte Sensitiviteit Specificiteit
Canine Distemper Virus 100% 83%
Canine Parvo Virus-2 88% 100%
Canine Adeno Virus-1 96% 82%
Nog veel vragen
Wat is de betrouwbaarheid van titerbepalingen en kunnen we het voor alle vaccinaties uitvoeren?
Wanneer moeten we bij een voldoende hoge titer opnieuw vaccineren of testen?
Download het artikel (PDF) voor de antwoorden op deze vragen; Vaccineren en titerbepalingen
Vaccinatiegraad in Nederland
Door te vaccineren kunnen we huisdieren een goede bescherming bieden. Echter om een goede bescherming te krijgen d.m.v. vaccinatie is het belangrijk dat de vaccinatiegraad van de gehele populatie hoog genoeg is. Dit noemen we “kudde-immuniteit”. Helaas is de vaccinatiegraad van honden en katten veel te laag in Nederland, waardoor bij een uitbraak ziektes zich snel zal kunnen verspreiden.
Het belang van vaccineren
Preventieve gezondheid staat hoog op onze agenda. Door te vaccineren kunnen we huisdieren een goede bescherming bieden.
Toch zijn er nog altijd katten-, honden-, en konijneneigenaren die vaccinaties overslaan. Veel huisdieren missen daardoor vaccinaties die ze echt nodig hebben. Een gemiste kans voor diergezondheid en het dierwelzijn!
Wanneer u lid bent van onze Healthy Pet Club is jaarlijkse vaccinatie inbegrepen voor een voordelig maandbedrag. Wanneer u een titertest uit laat voeren, ontvangt u hier bovendien 10% korting op. Kijk hier voor meer informatie.