Chippen is het aanbrengen van een transponder onder de huid, door middel van een injectie. Deze transponder bevat een uniek nummer die met behulp van een speciale reader af te lezen is.
Dierenasielen, dierenambulances en dierenartsen hebben de beschikking over zo’n reader. Hierdoor is uw dier in geval van vermissing gemakkelijk te identificeren. Belangrijk hierbij is dat u naast het laten chippen uw dier ook registreert met de juiste gegevens. Dit kan bijvoorbeeld via www.ndg.nl. Ook is chippen verplicht bij vakantie naar het buitenland en bij sommige pensions. Kijk via www.chipnummer.nl of uw huisdier gechipt en juist geregistreerd is!
Verplichting voor honden
Nadat er jarenlang is gesproken over het verplicht chippen en registeren van honden, is deze verplichting een feit geworden. Het is verplicht alle pups binnen 7 weken na de geboorte te chippen. Voordat de pups 8 weken oud zijn, moeten ze bovendien worden geregistreerd bij een door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen databank. Honden die worden geïmporteerd dienen binnen 2 weken te worden geregistreerd. Op deze manier wil de staatssecretaris van Economische Zaken de malafide en illegale hondenhandel aanpakken.
De verplichting komt er op neer dat alle pups bij de fokker gechipt worden. Binnen 8 weken nadat de pup geboren is, dient hij bovendien geregistreerd te worden bij een databank. Zo wordt het chipnummer gekoppeld aan de adresgegevens van de hond en zijn eigenaar. Bij een verhuizing of als de hond een nieuwe eigenaar krijgt, moeten de gegevens in de databank worden aangepast. Bij overlijden dient de hond uitgeschreven te worden. Zo blijven de gegevens in de databank altijd actueel.
Behalve dat de overheid op deze manier de malafide en illegale hondenhandel kan opsporen en aanpakken, heeft het chippen en registreren ook voor de hond en zijn baasje een belangrijk voordeel. Wanneer het dier onverhoopt kwijt raakt en weer gevonden wordt, is herenigen met zijn of haar eigenaar dankzij de chip en registratie veel gemakkelijker.